Retinitis pigmentosa (RP)

Synsfeltet til en person med rp
Ved Retinitis Pigmentosa blir synet stadig mer innskrenket, og pasienten vil etter hvert oppleve tunellsyn. Optikere har en viktig rolle i å avdekke sykdommen, og kan hjelpe til med å tilrettelegge for en best mulig synshverdag for disse pasientene.

Retinitis Pigmentosa – forkortet RP – er en samlebetegnelse på en rekke arvelige netthinnesykdommer. Rundt 1500 personer har denne øyesykdommen i Norge.  RP er den vanligste årsaken til alvorlig nedsatt syn hos barn og unge voksne.

RP kan opptre som en egen sykdom, eller som følge av et syndrom eller en genfeil. Genfeilen gjør at synsscellene i netthinnen gradvis svekkes og dør.

Symptomer

  • Dårlig mørkesyn/ nattblindhet
  • Stadig mer innsnevret synsfelt
  • Nedsatt kontrastfølsomhet
  • Lysømfintlighet
  • Lengre tilvenningstid til nye lysforhold

Slik utvikler sykdommen seg

Synscellene på netthinna består av staver og tapper. Ved RP rammes vanligvis stavene  først. Mørkesynet og sidesynet blir derfor dårligere, og pasienten får gradvis mer tunnelsyn/kikkertsyn. Til slutt rammes som regel tappene også. Siden tappene står for skarpsynet, vil dette resultere i total blindhet.

Ved 40 års alder, vil en pasient med retinitis pigmentosa antagelig være blind, men ha noe lysfølsomhet tilbake. Det er ikke mulig å stoppe utviklingen eller helbrede synstapet, men det foregår mye lovende forskning på området.

Husk
Det kan være vanskelig for andre å se at en person med RP er svaksynt, siden sentral- og skarpsynet lenge er i behold. Pasienten ser heller ikke blind ut.

Dette kan vi hjelpe med

Retinitis Pigmentosa kan vi oppdage ved en vanlig synsundersøkelse, ved for eksempel en visuell undersøkelse av selve netthinna, med bilde fra funduskamera, Optomap,  OCT eller perimetri.

Ved mistanke om sykdommen, henviser optikeren vår videre til øyelege for å få konstatert sykdommen. Når diagnose er satt kan pasienten få videre hjelp av synskontakt og hjelpemiddelsentral, og få tilpasset ulike hjelpemidler. Vi kan bistå med dette.

Det viktigste vi kan gjøre, er å hjelpe pasienten med å utnytte restsynet på best mulig måte – ved hjelp av synskorreksjon med briller eller kontaktlinser. Vi kan også tilpasse synsfeltutvidere. Synsfeltutvidere øker synsfeltet, og kompenserer for synsfeltbortfall.

Ta kontakt med oss hvis du vil vite mer hva vi kan bidra med.

Ta kontakt